Rasebeskrivelser

Rhodesian Ridgeback:

Rhodesian Ridgeback er en hund som har sitt opphav fra det Sørlige Afrika.

Rasen ble laget for å være en fungerende jakt-, og vakthund. Derfor skal man ikke være forbauset om RR'en både vokter sitt hjem, og gjerne vil spore vilt. I Afrika var den en av få raser som ble brukt på løvejakt. Jobben til Ridgebacken var å spore opp løven, og holde den til jegeren kom på skuddhold. Derfor skal også RR'en ha en viss "fornuft". Selv om den til tider kan være litt gjemt.

Ridgebacken gjenkjennes ofte pga pelsen som vokser feil vei på ryggen. Denne er nedarvet fra Hotentotthunden, og kalles for en ridge. Det er en utrolig rask, sterk og smidig hund, og omtales som "verdens raskeste hund på lange distanser". Det er få ting som er mer facinerende enn å se en rr løpe i terrenget.

Som personlighet er rasen lojal og tillitsfull mot sin familie, men ikke så opptatt av "alle andre". Den er utrolig intelligent og kan være en utfordring å trene. Dette skal aldri løses med vold eller harde metoder. En RR er en følsom hund, førermyk og eierens opppgave er å vise hunden en verdig belønning for dens strabaser ;). Det blir alltid latter med en RR i hus. Full av personlighet, "RR-fakter" og humor. Og en god dose selvstendighet.


Les masse nyttig informasjon hos Norsk Rhodesian Ridgebackklubb

Border Collie:


Border Collien er en gjeterhund som ble avlet i grensetraktene mellom England og Skottland. Det er et vettugt arbeidsgjern og omtales som "Verdens smarteste hund". Det er ikke allltid jeg er enig i den påstanden, men arbeidsvillig, det er den :) Border Collien har som en Rhodesian Ridgeback noen iboende egenskaper som gjør rasen som den er. BC er og blir en gjeterhund. Og selv om det finnes hunder med mindre instingter, så er det slett ikke rart om en BC prøver å gjete barna når de leker, eller den legger seg plums på bakken når det kommer en sykkel. (da kan man jo begynne  å diskutere understimulans eller overstimulans, men det er en helt annen diskusjon.) Med rett trening og aktivitetsnivå hos rette eiere, er dette ikke et problem.

BC er en mellomstor hund som er lett til beins, laget for å arbeide som gjeter i timesvis hver dag. Border collie skal ikke kjøpes for å ha en hund på sofaen. Denne hunden skal brukes, og trenger å brukes. Det er en lettlært rase, men den lærer like fort uvaner som de "gode" tingene. Border Collie er "tillatt" i alle varianter. Her avles det "Brain before Beauty", og det er arbeidsdyr som skal gå i avl. Å avle på "naboens fine BC som ikke gjeter noen ting" er ikke aktuelt innen miljøet. Vil man ha en BC som ikke har arbeids-instingter... ja, da får man kansje vurdere en annen rase fremfor å lage en ny.

I Norge kan ikke BC uten 2 godkjente gjeterhundprøver (over 90 p) stilles ut. (Med unntak av NKK-utstillinger)

Border Collien er en trofast venn for livet og med rett trening og aktivitet, en del av familien og en uvurderlig arbeidskamerat.


Masse nyttig informasjon hos Norsk Sau og Geit som er Border Colliens raseklubb.